Vad ska man undvika att äta om man är gravid?

fruktNu ska du bry dig om två personer. Vad ska man undvika att äta om man är gravid? För att barnet i din mage ska växa och utvecklas behöver du mer näring än annars. Du behöver till exempel mer vitaminer och mineraler, men inte så mycket mer kalorier. Det bästa sättet att få tillräckligt med näring är genom bra och näringsrik mat. Vad är näringsliv mat?

  • Två portioner grönsaker och tre  frukter
  • fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också omega 3-fett.
  • ca 5 dl Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt
  • Lättmargarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning
  • Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
  • potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ.
  • Vatten till maten!

Detta bör gravida undvika att äta

  • Lever innehåller mycket vitamin A, som i höga doser kan skada ditt barn.
  • Kaffe och svart te innehåller koffein, som i höga doser kan öka risken för missfall.
  • Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel.
  • Följ noga doseringsanvisningen av vitamintabletter. Se också efter att de innehåller högst 1 milligram vitamin A per dagsdos.
  • Ginsengprodukter olämpliga.
  • Var också försiktig med algprodukter
  • Mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.