Samarbete med Lavendla Begravning över midsommar

Det har varit ett väldigt omtumlande år, inte minst med Coronarestriktioner. Även om man som ung ändå har lämnat barn på förskola och suttit hemma och häckat framför datorn istället för på jobbet så har det varit ett lugn i samhället. Konsumtion och stress har man lagt på hyllan pch bytt ut mot en oro för de äldre, en oro för samhällsekonomin och en oro för att bli sjuk. I mars när viruset slog till mot Sverige insjuknade min farfar, han fick en stroke som följde av månader på sjukhus och med följdsjukdomar. Det var en tuff tid för oss som anhöriga att inte få närvara när han var sjuk, inte hålla handen och inte få besöka. Det var ännu tuffare för honom som förlorade talet, kroppen och inte förstod att Corona hade drabbat Sverige. Han var ensam, sjuk och rädd på ett sjukhus utan utevistelse och där rymdmänniskor tog hand om honom. Jag tycker inte han fick ett värdigt slut på livet. Han höll i länge innan hans kropp gav upp.  

Han gick bort i mars och ännu har vi inte haft någon begravning. Farfar hade säkert velat ha en fest innan han dog, som han själv kunnat närvara på. Han älskade människor och var oerhört social. Han gillade status, fester och upplevelser. Vi träffades sista gången hela tjocka släkten på en sista fest runt midsommar. I augusti hade han och farmor sista skålen för 70 års bröllopsdag. Jag hade önskat du slapp bli sjuk och fått ett finare avslut.  

Minnessstund har det varit i kyrkan för några få. Men vi fick inte plats. Jag som barnbarn och boende i Skövde kunde ju inte prioriteras fastän jag hade en särskild relation till min farfar. Max sju personer tror jag det var som Covidrestriktioner. Han har legat på bårhus i flera veckor nu och jag är inte särskild förtjust över tanken att behandla en död kropp så. Min farbror håller i kontakten med begravningsbyrån Lavendla (https://lavendla.se/). Visst är det ett fint namn? Låter som lavendel och min farfar fullkomligt älskade blommor och bin. 

Jag har blivit ombed att skriva några rader om Lavendla i ett samarbete med dem. För mig är det lite svårt att skriva om en begravningsbyrå, dels för alla känslor som man har när man kommer i kontakt med dem. Därav ännu större vikt att man känner ett personligt band och förståelse. Det är många frågor som uppstår vid en begravning, och stödet av en begravningsbyrå är enormt. Det finns checklistor på hemsidan som stöd i arbetet att planera innan, under och efter begravningen.  Men jag skulle vilja lyfta något helt annat.

Lavendla har en så fin sida som heter minnessida. Gå inte in där om du är blödig för tårarna bara rinner! Där kan man få skriva en sista hälsning. Det är en så himla fin digital tjänst nu när det är svårt att träffas, svårt att kramas och svårt att trösta. Det är också tillgängligt och enkelheten att alla får skriva, gammal som ung och vän eller nära anhörig. En bild säger också mer än 1000 ord. Här kan man dela med sig av minnen och bilder och få minnas och skratta och gråta tillsammans.  

Vår begravning ska äga rum utomhus på midsommardagen i Tidaholm, tre mil från Skövde. Min farfars egna valda dag för att släkten ska hålla ihop och samlas. Det kommer bli en tårfylld dag i år. Än värker mitt hjärta av att tänka på att du inte längre finns här på jordelivet. Jag hoppas min farbror valt en påkostad kista, det vet jag att du hade önskat. Samt prydande med svenska flagan och röda fanan och ett hav med rosa rosor. De rosa rosorna kan jag stå för, men helst vill jag att farmor har dem inomhus hos sig, det påminner om när du alltid köpte rosor till henne. Snart är det mors dag och jag lovar att besöka farmor och ge henne rosor även då, precis som du fortfarande var här hos oss.  

Vila i frid farfar. Jag älskar dig.