Hur vanligt är det med tidiga missfall?

ultrasoundMissfall är när kroppen avslutar en graviditet under de första 22 graviditetsveckorna.

Vanligast under de första 12 veckorna
Att få missfall är vanligast under de första 12 veckorna, där upp till hälften av alla graviditeter blir missfall.

Missfall före vecka 6
Missfall före vecka sex inträffar oftast på grund av att något fel uppstår i befruktningen, vilket gör att det befruktade ägget inte delar sig eller kan fästa i livmodern. Även kromosomrubbningar som inte kan utvecklas är vanliga i tidiga graviditeter.

Missfall efter vecka 6
Missfall efter vecka sex beror oftare på att moderkakans inte utvecklas som den ska, och att kroppen då stöter ut graviditeten. Orsakerna har ofta ett samband med kvinnans eller mannens ålder eller sjukdomar.

Graviditet under vecka 12 och 20
Mellan veckorna 12 och 20 inträffar missfall ibland på grund av att livmoderhalsen inte kan hålla sig sluten.

 

Går det att undvika missfall?

Ett missfall går inte att undvika eller förhindra när det har startat. Men för att minska riskerna bör man undvika alkohol, rökning, andra droger och vissa läkemedel.

Symtom på missfall

En blödning med krampartade smärtor i livmodern är en vanlig första signal vid ett missfall. Smärtan beskrivs ofta som kraftig mensvärk. Hur kraftig blödningen är kan variera, men det är vanligt att man blöder ganska mycket redan från början.

Det händer att graviditeten avslutas utan att kroppen visar några tecken på det, och att det dröjer flera veckor innan man upptäcker att man har fått missfall. Det upptäcks ibland när kvinnan kommer till ultraljudsundersökning i veckorna 18-20.

 

När ska man söka vård?

En blödning beror oftast inte på missfall, men om man får en blödning bör man för säkerhets skull ändå alltid kontakta mödravårdscentralen eller en gynekolog.

 

Läs mer på 1177