Att hitta på i dagarna innan förlossningen

Nu är det äntligen dags. Det är bara några dagar kvar till den beräknade förlossningsdagen. Men väntan kan vara lång och utdragen, och det är ju inte som att man är i form för att gå längre promenader, städa huset eller hitta på något annat. Så vad ska man göra för att få tiden att gå?

När det bara är en vecka, eller några dagar, kvar till beräknad förlossning har man oftast alla praktiska saker fixade för den nya familjemedlemmen. Blöjor, kläder, nappar, filtar och allt som behövs (och inte behövs men som man har ändå) finns i barnhörnan. Men nu är man inte i närheten av lika smidig som man en gång var och det enda man gör är att räkna ned dagarna och försöker sätta igång värkarna, om man känner för att ge naturen en spark på vägen.

Så vad kan man hitta på för att få tiden att gå fortare?

Skäm bort dig med mobilen

Tänk efter, när var det sist du faktiskt hade tid att lägga dig i soffan eller i sängen och läsa en bok, titta på en film eller spela spel? Ta de här dagarna och gör det du tycker är underhållande. Visst kommer det att finnas tid till detta även när bebisen har kommit, men inte i lika stor utsträckning.

Passa på och njut av alla e- och ljudböcker som erbjuds av företag som Nextory och Bookbeat. De kommer även komma väl till pass när det är dags att gå vagnpromenader, varför inte lyssna på en bra bok samtidigt?

Ta och testa alla de där spelen du alltid ha velat spela. Testa på mobilcasinot Karambas alla spel, t ex glittriga Starburst eller mystiska Avalon. Mobilen och surfplattan, eller Internet överlag, är till för så mycket mer än sociala medier och sökandet efter information. Se till att sysselsätta dig med saker som du faktiskt njuter av också.

i väntan(Att ligga och läsa i soffan kan vara skönt. Men vill man göra det varje dag? Bilden finns att hitta här.)

Yoga

Det är inte lätt att träna som man gjorde innan och många gånger är längre fysisk aktivitet påfrestande för både rygg och leder. Men det finns faktiskt flera gravidvänliga yogapositioner som både kan stärka, lindra och sätta igång värkarna.

Yogaövningar rekommenderas av flera barnmorskor för sina fysiska fördelar, men också för de psykiska. Forskning visar att yoga och andningsövningar kan lindra ångest och stress inför stora utmaningar, och vad är en förlossning om inte en gigantisk utmaning?

 

 

(Känner du dig så färdig med att vara gravid? Testa några av dessa yogaställningar för att sätta igång värkarna)

 

Skäm bort dig själv

När kommer det nästa gång att finnas tid för dig att färga och klippa håret, få en ansikts- eller fotbehandling? Nu är den perfekta tiden för dig att fokusera 100 % på dig själv. Passa även på att ge brynen lite färg, och eventuellt även ögonfransarna. Det kanske kan tyckas fåfängt men smink och hår kommer inte att vara i fokus under en lång tid och att få känna sig lite extra fin kan göra underverk.

 

Baka & laga mat

Känner du att du orkar stå på benen, om i alla fall för en stund åt gången, är ett bra tips att köra igång ett par långkok. Även om matlagning kanske inte ligger på topp 10-listan av roliga saker att göra kommer det att vara väldigt skönt att ha mat i frysen de första veckorna. Då behöver du inte tänka på vad som ska lagas utan kan fokusera på dig och nytillskottet.

Ett husmorsknep för att köra igång värkarna har länge varit att baka kanelbullar (eller något annat vetebröd). Vad det är exakt som ska köra igång värkarna är omdiskuterat, men även om värkarna inte kommer igång är det alltid trevlig att ha fika i frysen. 

bebis

(Snart kommer det att finnas en sovande bebis i huset. Bilden finns att hitta här.)

Planera

Om du är andrabarnsföderska vet du säkert redan hur lätt det är att glömma bort saker de första veckorna. Därför kan det vara bra att redan innan bebisen kommer sätta upp en kalender eller en lista som kan påminna dig om vad som är planerat. Det kan handla om allt från födelsedagar till tandläkarbesök. Se även till att planera in lite roliga saker. T ex en dejtkväll (med eller utan bebis) eller egentid för dig som en belöning för allt det hårda arbetet du gör och går igenom.  

Egentligen finns det flera saker man kan hitta på för att få tiden att gå, men ibland är det svårt att komma på vad man ska göra. Det man egentligen gör är ju bara att gå och vänta på att värkarna ska kicka igång och att man snart får komma hem från sjukhuset med en alldeles ny och älskad bebis.