9 sätt att avgifta barnrummet

1.Undvik mjuk plast

Plocka bort så mycket plast du kan från barnrummet. Undvik mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande. Tänk istället garn och trä.

2.Lukta på leksakerna

När du köper nytt, undvik leksaker som luktar parfym eller plast. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC. Fråga också efter Svanmärkta leksaker. Det kryllar inte av dem i butikerna, men du är med och ökar efterfrågan. Det finns också leksaksbutiker som specialiserat sig på leksaker som innehåller mindre plast och gifter. Bästa tuggleksakerna till bebisar är till exempel naturgummi.

3.Nobba begagnad plast

Välj bort begagnat. Vi är mer medvetna idag om platser och gifter i leksaker. Välj bort leksaker från Kina och andra länder utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast. Om du har möjlighet, förvara övriga plastleksaker i ett annat rum än det rummet som barnet sover i.

4. Undvik tjocka plasttryck

Tvätta alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka, plastiga tryck, som kan släppa ftalater. Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går. Bra Miljöval, Svanen och GOTS är tre märken att hålla utkik efter.

5.Håll koll på möblerna

Var lite vaksam med mattor, soffor och fåtöljer till barnrummet. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Undvik mattor med plastig undersida. Ull är en smart naturprodukt med inbyggt flamskydd. Varför inte köpa en riktig koskinnsmatta eller fårplädd som är trend just nu. Fråga efter miljömärkta möbler.

6.Kolla madrassen

Byt skumgummimadrassen till en madrass i naturmaterial. Eller kolla upp att den inte är behandlad med flamskyddsmedel, vilket är vanligt. Det går att få tag på madrasser utan flamskydd, bland annat på Ikea och Jysk. Fråga i din butik!

7.Flytta elektroniken

Tv-apparater, tv-spel och datorer är ofta flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. Studier visar att dammet närmast elektronikprylar ofta innehåller ämnen man inte vill att barnet ska få i sig. Förvara helst elektroniken i ett annat rum än det rum som barnet sover i. Detsamma gäller föräldrarna.

8. Inred snällt

Textil, madrasser och byggmaterial ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya. Försök blanda upp nytt med gammal inredning. Ska du renovera, se till att måla om i god tid innan barnet flyttar in och undvik plastfärg och plasttapeter.

9.Vädra och dammtorka

Vädra korta stunder med korsdrag. Dammsug och torka av golvet någon gång i veckan. Tips: En mikromopp drar åt sig smuts och bakterier och kan användas torr eller fuktig.

Informationen är hämtad från Naturskyddsföreningen.