Lönesamtal, motivation på arbetet

Ännu en vecka avslutad, skönt med äntligen fredag! Bästa dagen på veckan helt klar, med en hel helg framför sig. Även om man känner sig lite väl sliten, just nu jobbar jag halvtid och har en fot i familjelivet och en fot i arbetslivet. Halvtid och sliten kanske ni tänker, ja men hade jag gjort om så hade jag varit heltid föräldraledig att arbeta 50% har bara inneburit en stress på arbetet och hemma. Du är antigen på våg till jobbet, eller trött när du kommer hem från jobbet. Kvalitetstid med barnen blir lika med noll, det är bara ett måste att städa, äta, sova, leka, ny dag. etc.

Som småbarnsmamma så blir det lugna fredagar. En bra fredag så lagar man lite mat, dricker ett glas vin. En sämre fredag så stressar man iväg och köper en pizza och slänger sig på soffan efter att barnen lagt sig.

Denna vecka har varit lite speciell, vi har haft lönesamtal. Mitt andra i hela mitt liv. Jag har bara jobbat i projektform och haft lönesteg tidigare så då hade man aldrig lönesamtal. Till min stora glädje fick jag 600 kr i lönelyft, vilket jag var väldigt glad över. Men glädjen tog slut när jag insåg att jag låg långt efter i löneutvecklingen sedan de nyanställde 2017. De låg flera tusen över mig fick jag reda på och ändå gavs lika stor lönelyft. (Konjekturen har vänt, nu är det enklare att få jobb – för några år sedan var det riktigt svårt). Även om jag inte är missnöjd med min lön, så blir jag missnöjd på proceduren. Hur man ger nyanställda som redan fått hög ingångslön fortsatt lönelyft där de springer ifrån övriga medarbetare? Det är ju uppgjort för att få en konflikt på arbetsplatsen. Tyvärr har min föräldraledighet påverkat min lönesättning. Min chef sa ”Jag har inte så mycket att bedöma då du varit borta”.. vilket faktiskt strider mot föräldraförsäkringslagen, man får inte missgynnas av att man varit föräldraledig. 1 maj plakaten borde innehålla ”Lika lön kräver fast ingångslön”.

Tyvärr får missnöje mig att känna mig omotiverad och ”det är ingen idé att försöka” när man ändå inte blir uppskattad för sin insats. När arbetsgivaren svar är att ”du måste byta jobb om du ska få upp din lön”, det är ju som att peka riktning om var man ska hamna. Så jag tänker inte sticka under stolen med att jag har dörren öppen, även om den endast är på glänt. Just nu sitter jag och tittar på det stora utbudet av lediga jobb i Göteborg. Det är många parametrar som ska till om man ska byta arbete. Lönen är inte allt. Flextid är minst lika viktigt för mig, som åtaganden att göra något värdefullt och närheten till hem och skola. Två år är tiden som facket rekommenderar att man ska byta arbete för att göra karriär.