Förskolelärare ett framtidsyrke – när robotar med AI tar över

Lyssnade på P3 radio i bilen på väg hem från jobbet igår. De pratade om AI och svårigheterna hos de moderna robotarna. En robot kommer kunna ersätta alla ”arbetare” i framtiden. De kan ersätta den mänskliga hjärna och vara så många gånger bättre på att kunna läsa av sannolikhet och data. Till exempel så är de så mycket bättre att kunna ge prognos om cancer. En mänsklig hjärna kan avgöra cancer genom erfarenhet och studier på 1000-tals fall. Medan en robot kan göra detsamma på millisekund.  Det mest intressanta var deras framtidsspaning på vilka jobb som faktiskt inte kan utföras av en robot. Till exempel så kan de inte utföra all den kunskap som ryms i ett barn 1-8 års ålder. Den kan inte kontrollera känslor eller kasta ett ägg. Eller förstå humor eller läsa av humör. Det innebär att en robot kan rätta alla läxor men inte lösa konflikter mellan barn eller trösta. Även om vi kallar robotar med AI för framtid, så är det nog snarare närtid. Något som ställdes på sin spets i programmet var fördelningen av kapitalet och skatten i samhället. Vad händer när man behöver mindre arbetskraft som hela vårt ekonomiska system baseras på?