Ofrivillig barnlöshet – klinik utomlands för hjälp

Det är svårt att prata om det, ofrivillig barnlöshet. Det ligger så mycket känslor bakom att försöka skaffa barn men sen att det inte går av olika anledningar. Att bära på ett barn och den lyckan slutar med ett missfall, flera missfall och den skuld, oro och depression som följer. Det blir också svårt med samhällets krav på att alla andra skaffar familj. Denna artikel kommer handla om In vitro fertilisering, en klinik i Polen för ofrivilligt barnlösa.

Själv fick jag besked från läkare att ”skaffa barn nu – i framtiden kanske du inte kan”. Jag fick cellförändringar i livmodern och det kunde innebära operation och därmed ta bort livmodern. Att ställas inför ett sådant beslut blev ett desperat försök att få min dåvarande pojkvän övertalad att skaffa barn, när han sen lämnade hemmet blev sorgen stor. Jag insåg att jag kanske aldrig kunde få barn. De åren var fyllda av sorg, jag kunde inte ens se familjefilmerna där barn föds för det påminde mig om mitt eget barnlöshet. Nu blev det inte riktigt så, idag har jag två barn och är friskförklarad. Så man ska inte ta ut saker i förskott men jag vet ändå hur ledsen jag var och hur det känns som kvinna att inte kunna göra det mest naturliga i världen, skaffa barn.

Kanske är det så att man som kvinna, uppväxt i en Svenssonfamilj, från den dag man får mens och sexualundervisning så är fokuset på att man kan bli gravid och en dag får barn. Kanske är det moderskänslor? Oavsett tar säkert olika personer emot besked om barnlöshet på olika sätt.

Jag har idag En vän som har ett barn, fem år gammalt. De har velat bli ”familjen annorlunda” men de har inte lyckats bli gravida och den stora familjen med många barn har uteblivit. Efter år av sjukskrivningar och depression med följd. Så har de försökt på många sätt att bli gravida.  Hon har berättat att man får hjälp av landstinget att se om man har förutsättningar för att kunna skaffa barn och sen några provrörsförsök. Men eftersom de redan har barn får de inte mer hjälp. (Det är skillnad om du inte har några barn sedan tidigare). Även om det känns konstigt att åka utomlands för att få hjälp så finns det i alla fall som alternativ. En klinik i Polen In vitro fertilisering, arbetar med äggdonation, IVF och inseminering. De har hjälpt 7000 personer att bli gravida. Jag har inte själv varit där men sett några recensioner från svenskar som besökt dem.

Det är som sagt väldigt mycket känslor och väldigt mycket som händer inom en när man går i tankar att skaffa familj. Kom ihåg att det är okej att ha känslor. Önskar er alla lycka till.

Fler intressanta artiklar:

Missfall

Sjukdomar och omvårdnad